6 Ocak 2012 Cuma

Özelleştirilme nedeniyle 4046 sayılı kanunun 22. maddesi gereğince Araştırmacı kadrosuna atanan personelin mağduriyetleri


Samsun Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde Araştırmacı olarak çalışan bir arkadaşımızın,  Bayındır Memur-Sen Genel Başkanına sunmuş olduğu bilgilendirme yazısını sizlerle paylaşıyoruz***

" MEMUR-SEN SENDİKASI ÜYELERİNİN TALEPLERİ
1 - KİT’lerde Müdür olarak görev yapmakta iken Özelleştirilme nedeniyle 4046 sayılı kanunun 22. maddesi gereğince ARAŞTIRMACI kadrosuna atanan personelin mağduriyetlerinin giderilmesi:
KİT’lerde 1 sayılı cetvele tabi müdür olarak görev yapmakta iken özelleştirme nedeni ile kamu kurum ve kuruluşlarına nakledilen ve ARAŞTIRMACI kadrosu verilen personellerin özlük hakları aşağıda belirtildiği üzere, yarı yarıya düşmektedir.
- Özel hizmet tazminatları % 135-200 iken %60’a düşmektedir.
- Yan ödeme katsayısı 1500 iken 900’e düşmektedir.
- Ek ödenekler ve ikramiyeler kesilmektedir.
- Özelleşmeden önceki Kurumda (2500 TL-3000 TL) olarak ele geçen net maaş dondurularak, yeni başladığı Kurumda Araştırmacı kadrosuna ait maaş olan 1700 TL belirlenmekte olup, aradaki fark kapanıncaya kadar gelen zamlardan faydalandırılmamakta ve yıllarca büyük bir mağduriyet yaşanmaktadır.
Ayrıca, İmza atamazsınız, göreve gidemezsiniz, gitseniz de maddi imkanlardan yararlanamazsınz, Denge tazminatı alamazsınız, Döner sermaye katkısı alamazsınız. Yine sizinle ilgili, çalışma tebliğ yazılmamış, İl Müdürü emrine verildiği halde Makam tarafından Şube Müdürü emrine yazılı olarak görevlendirme gibi akla gelen veya gelmeyen doğru ve yanlış veya araştırılmadan keyfi uygulamalar yapılmaktadır.
Yine Kamu Kurum ve Kuruluşlarda çok farklı görevlendirmeler yapılmaktadır. Örnek, İç denetim, Müdürlük, , Uzmanlık, Memurluk, atıl vaziyette tutularak mesaiye gelip gitmesi sağlanmakta daha da içler acısı hiç mesaiye gelmemek gibi bilinen yada bilinmeyen uygulamalar yapılmaktadır.
Araştırmacı kadrosunun görev tanımı net olarak yapılmadığından, hiyerarşik yapıda yeri ve çalışma alanı belirlenmemiştir. Araştırmacı görevinde bulunanlar önceki hizmet yerlerinde gerekli eğitim kurs ve imtihanları başarı ile geçerek şef, müdür yardımcısı ve müdür kadrolarına atanarak görevlerini yıllarca özveri içerisinde yerine getirmişlerdir. Yönetici görevinde bulunan bu personellerin kendi isteği dışında özelleştirme nedeniyle atandıkları kurumda atıl duruma düşürülmesi, gerek ülke gerek kamu açısından büyük bir kayba ve haksızlığa neden olmaktadır.
Ayrıca, Kurumlar arsında, TRT Genel Müdürlüğündeki Araştırmacılar, Türk Silahlı Kuvvetlerdeki Araştırmacılar, Özelleştirmeden gelen araştırmacılar, Diğer Araştırmacılar, tüm Araştırmacılar arasında özlük haklarında farklılıklar mevcuttur. En mağdur olan Özelleştirmeden gelen araştırmacılardır.
Çözüm olarak;
1 - Atanılan yeni kurumdaki emsal müdür kadrosunun özlük hakları ile denkleştirmek suretiyle, özel hizmet tazminatı, yan ödeme katsayıları, ek ödemeler bir bütün olarak eski görevlerine devam ediyormuş gibi, 1 sayılı cetvel tazminatı dahil (ek tazminat) yükseltilerek mağduriyetin giderilmesi gerekmektedir.
Kamu Kurumundaki 1 sayılı cetvele tabi Müdürler ek tazminatları %100 ’e çıkartıldı, KİT lerde görev yapan Müdürlerin ise % 100 den % 200’e çıkarıldı. Bu durumdan Özelleşmeden gelen Müdürler her iki tarafta mağdur olarak Ek tazminat alamamıştır. Bu durumun geriye dönük olarak düzeltilerek. Gerek Adaletin sağlanması, gerekse Davaların düşmesi sağlanmalıdır.
2 - Kurumda boş bulunan Müdürlük kadrolarına atanması noktasında Müdürlük hakları bulunan ve tecrübeleri sabit araştırmacıların atanması öncelikli olarak hak verilmeli Araştırmacı olmaması halinde diğer personel değerlendirilmelidir.
3 – Son dönemlerde özelleştirmelerin hızlı olması ile sayıları bir hayli artan Araştırmacıların, özlük hakları, hiyerarşik yapısı, görev tanımı ve çalışma alanı net olarak belirlenen ve tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarca birlikteliğin sağlanması bakımından yeni bir yönetmelik, tebliğ, veya tüzük yayınlanarak, mağdur ve atıl olmaktan kurtarılmalıdır.
4 – 1 sayılı cetvele tabi Müdür olarak görev yapan Araştırmacıların Şahsa bağlı haklardaki 3 yıl ile sınırlamanın ve 3 yıl sonunda yeniden ilk maaşa dönmesi gibi kişiyi büyük bir mağduriyete sevk eden düzenlemenin acilen düzeltilmesi.
5 – Döner sermaye Kuruma ait, tüm personelin katkısı ile meydana gelen ilave gelirdir. Elde edilen bu gelir yasal çerçeve içerisinde personele eşit bir şekilde dağıtılması adalet ve hakkaniyetli olanıdır. Ne hazindir ki aynı Kurumda Araştırmacılar dahil elde edilen gelir dağıtılırken Araştırmacılar siz alamazsınız, neden sebebi ve yasal zemini yok. Siz o Araştırmacının halini düşünün. Acilen bu yanlış ve sebepsiz uygulama düzeltilmelidir. 

- Araştırmacı 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü/SAMSUN"

*** (Gönderilen metinde isim olmasına rağmen ismi yayınlamadık. İlgili arkadaşımız bize isminin yayınlanması konusunda bir bilgi iletirse ismini yayınlayacağız)

3 comments

Adsız
1 Şubat 2012 15:34

süper dile getirmiş 4046 sayılı yasanın mağdurlarını. daha ne söylesinki!

Adsız
11 Haziran 2012 10:17

sayın anayasa mahkememiz 4046 sayılı yasanın 22. maddesi zulmüne ugrattırılan araştırmacıların zulmünü sonlandırmak senin elinde lütfen gereğini yapmanızı dileriz...

Adsız
3 Ağustos 2014 15:53

süper dile getirmiş 4046 sayılı yasanın mağdurlarını. daha ne söylesinki!Umarım yıllarını devleti ve milleti için harcamış insanların sesini ve ugradıkları magduriyeti tüm siyasi ve bürokrat yetkililer duyarlar ,fazla yoruma hacet yok lütfen aynı konumda kendilerinin olabilecegini düşünsünler yeter.Her türlü haksızlığın adaletli olarak ele alınması dileği ile...

Yorum Gönder