19 Aralık 2011 Pazartesi

   Bazı arkadaşlar Araştırmacı'nın Hiyerarşideki yerini soruyorlar daha önce görevleri ile ilgili bir değerlendirmeyi yayınlamıştık

   Hiyerarşik pozisyon ile ilgili olarak Devlet personel başkanlığına sorulan bir görüşe karşılık verilen cevabı aşağıya aynen çıkarıyoruz
   4046 sayılı Kanun’un 22’nci maddesi uyarınca özelleştirme programına alınan ve özelleştirilen kuruluşlardaki istihdam fazlası personele tahsis edilmek üzere, 31.5.2002 tarih ve 24771 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Müsteşarlığınıza (10) adet “Araştırmacı” kadrosu ihdas edildiği, mezkur Kanun maddesi çerçevesinde de Başkanlığımızca Müsteşarlığınız emrine “Araştırmacı” unvanı ile istihdam fazlası personel nakli yapıldığı, ancak söz konusu unvanın 4059 sayılı .......... Müsteşarlığı ile ............. Müsteşarlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunda yer alan unvanlardan hangisinden sonra geleceği hususunda tereddüd hasıl olduğundan bahisle Başkanlığımız görüşünün sorulduğu ilgi yazı incelenmiştir.

   Bilindiği üzere, 3046 sayılı Kanunun 15 inci maddesinde “Bakanlık merkez, taşra, yurt dışı teşkilatları ile bağlı ve ilgili kuruluşların hiyerarşik kademeleri hizmetin özelliklerinden kaynaklanan farklılıklar dikkate alınmak kaydıyla aşağıdaki şekilde düzenlenir” hükmü yer almakta olup, maddenin devamında da hiyerarşik kademeler ve birim unvanları belirtilmiştir. Ancak, gerek mezkur Kanun maddesinde ve gerekse de 19.5.1998 tarih ve 98/11279 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında “Araştırmacı”unvanının hiyerarşik konumu ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.
   Diğer taraftan, “Araştırmacı” unvanı ile istihdam edilen personelin; Kurumun görev ve hizmetleri ile ilgili konularda araştırma, inceleme ve değerlendirme yapmak, sorunlara çözüm yolları bulmak, rapor yazmak, koordinasyon ve danışmanlık yapmak, bu konu ile ilgili etkinliklere katılmak, araştırma programlarını hazırlamak ve kuruma verilecek diğer görevleri yapmakla görevlendirilebileceği değerlendirilmektedir.

   Bu itibarla, mezkur Bakanlar Kurulu Kararı ile Müsteşarlığınıza tahsis edilen ve Başkanlığımızca ataması yapılan “Araştırmacı” kadrosunun hiyerarşik unvanlar içerisindeki yeri ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmadığından, mezkur Kanunda belirtilen hiyerarşik unvanlarla “Araştırmacı” unvanı arasında eşitlik, denklik veya astlık-üstlük ilişkisi gibi bir bağlantının da kurulamayacağı mütalaa edilmektedir. Ancak ,  bu konuda personelin daha önceki kadro unvanı ve yukarıda yer verilen görev tanımı dikkate alınarak Kurumunuzca mevcut mevzuat çerçevesinde işlem yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
Kısaca al araştırmacını münasip gördüğün bir yere koy mantığı ...