4 Temmuz 2012 Çarşamba

Sağlık Araştırmacılarının durumunda değişen birşey yok!!!


Dün Gece Yarısı Görüşülen 663 sayılı KHK ile ilgili tasarı olduğu gibi kabul edildi. Araştırmacılarla ilgili  olarak tasarının 24. maddesi üzerinde verilen 2 adet değişiklik önergesi Sayın Bakan ve sayın Komisyon başkanının olumsuz görüşleri nedeniyle İktidar partisinin oyları ile reddedilerek tasarıdaki hüküm aynen yasalaşmış oldu.

 Sayın Bakana, Komisyon Başkanına ve tüm Akparti grubu milletvekillerine Araştırmacılara yapmış oldukları zulmün devamı yönündeki çalışmaları için teşekkürü bir borç biliriz.

Araştırmacı Arkadaşalarımız, lütfen konuya duyalılık gösteren değişiklik önergesi veren ve Araştırmacıların yanında oldukalrını gösteren  Sayın Mileltvekilleri ; Cemalettin Şimşek Alim Işık Sümer Oral,Ruhsar Demirel Mehmet Erdoğan Nevzat Korkmaz, Aytuğ Atıcı, Dr. Candan Yüceer Süleyman Çelebi, Kadir Gökmen Öğüt Aytun Çıray Özgür Özel,Aylin Nazlıaka ve Nurettin Demir'e içten teşekkürlerini iletsinler istiyoruz.

 Söz Konusu deşiklerinin görüşüldüğü meclis tutanağını yayınlıyoruz. Okumak için Devamını tıklayınız



BAŞKAN -

24'üncü madde üzerinde iki adet önerge vardır, okutuyorum:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na
Görüşülmekte olan 301 Sıra sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Tasarısının 24. Maddesinde yer alan 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümlenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.
"Ancak, Daire başkanları, İl Sağlık Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Hastane Müdürü ve Müdür Yardımcısı, Doktor, Biyolog, Kimyager vb. kadrolarında bulunmakta iken araştırmacı kadrosuna atanmış sayılanlardan, aylık, ek gösterge, her türlü zam ve tazminatlar, özel hizmet tazminatı, ek ödeme, performansa dayalı döner sermaye ödemesi, fazla çalışma ücreti ve benzeri adlar altında yapılan her türlü ödemelerini yapılacak artışlarla birlikte almaya devam ederler."
Cemalettin Şimşek Alim Işık Sümer Oral
Samsun Kütahya Manisa
Ruhsar Demirel Mehmet Erdoğan Nevzat Korkmaz
Eskişehir Muğla Isparta
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte Olan 301 Sıra Sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 24 üncü maddesiyle 663 sayılı




191


KHK'nın geçici 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına eklenen cümle içindeki "altı ayı geçmemek üzere ve" ibaresinin kaldırılmasını arz ve teklif ederiz.Saygılarımızla.
Aytuğ Atıcı Dr. Candan Yüceer Süleyman Çelebi
Mersin Tekirdağ İstanbul
Kadir Gökmen Öğüt Aytun Çıray Özgür Özel
İstanbul İzmir Manisa
Aylin Nazlıaka Nurettin Demir
Ankara Muğla
BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANI CEVDET ERDÖL (Ankara) - Katılmıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?
SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Katılmıyoruz efendim.
BAŞKAN - Önerge üzerinde söz isteyen Aylin Nazlıaka, Ankara Milletvekili. (CHP sıralarından alkışlar)
AYLİN NAZLIAKA (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yatakhanede kalk borusunu öttüren kişi gibi olmak istemem ama çok sayıda kişinin uyuklamakta olduğunu görüyorum. O yüzden, lütfen, yanınızda uyumakta olan milletvekillerini dürtün, uyandırın. Biz bu saatte çalışıyoruz, onlar da uyansınlar, beni dinlesinler lütfen. Bunu sizlerden rica ediyorum. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
Değerli arkadaşlar, müsaade ederseniz konuşacağım ama en azından Genel Kurul salonunun uyandığını görüyorum, bu da olumlu bir çabadır diye düşünüyorum.
Değerli arkadaşlar, 24'üncü Dönem, Birinci Yasama Yılının son oturumunun, son konuşmacılarından birisiyim. Dolayısıyla aslında… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
YUSUF BAŞER (Yozgat) - Kaçta geldin, kaçta?
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen…
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Aslında bu yasama yılını da bir değerlendirmek istiyorum sizlerle birlikte. Nasıl geçti bu yasama yılı? Hiç şüphesiz hepimiz açısından çok zor bir yasama yılı oldu. AKP milletvekillerinin parmakları çok yoruldu, her seferinde yoklamalar nedeniyle gerçekten çok yoruldunuz hiç şüphesiz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler) Bizler de muhalefet milletvekilleri olarak sizlerin sayısal çoğunluğunuza güvenerek dayatmacı yaklaşımınız karşısında dimdik ayakta durmak ve yasama faaliyetlerini gerçekleştirebilmek adına epey yorulduk ve aynı zamanda birçok ikilemler yaşadık. Örneğin, biz bu Mecliste şiddeti önleme yasasını tartışırken bir yandan Genel Kurul salonunda şiddet ortamıyla karşı karşıya kaldık. Bundan eminim hepimiz çok büyük rahatsızlıklar duyduk. O yüzden ben öyle umut ediyorum ki bu son oturumda öyle bir dilek de bulunacağım ki bu dilek hepinizin dileği olacaktır tahmin ediyorum.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Önergeyi anlamadım!
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Umarım yeni yasama yılında kendi Meclisimizdeki şiddete son veririz ve buradaki ortamı bir mücadele değil, müzakere ortamına dönüştürürüz. Zihinsel güçlerimizi kullanırız, fiziksel güçlerimizi değil.
İSMAİL GÜNEŞ (Uşak) - Önergeyi anlamıyorum!
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Böyle konuşan arkadaşlarımızın sözlerini keserek, onların söylemek istediklerini engellemeye çalışmak yerine dinlemeyi öğreniriz, duygu kontrolünü öğreniriz ve Meclisin itibarına yakışacak şekilde davranırız. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
AYKUT ERDOĞDU (İstanbul) - Sayın Başkan, müdahale eder misiniz? Ayıp ama bir kadın milletvekili konuşuyor ya! Bu ne saygısızlık, ayıp ya!
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Ben bu duygularla "Umarım yeni yasa döneminde çok daha olumlu bir çalışma ortamı yaşarız." demek istiyorum ve bir de maddeyle ilgili görüş bildirmek istiyorum. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
Sayın Başkan, herhâlde müdahale edeceksinizdir diye tahmin ediyorum.
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, lütfen…
Buyurun.
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Aslında bugün bir ilk daha yaşanıyor burada değerli arkadaşlar. Benim gördüğüm kadarıyla, ilk kez… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
GÜLAY DALYAN (İstanbul) - Sayın Başkan…
BAŞKAN - Sayın milletvekili, lütfen…
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Sayın Başkan, ek süre istiyorum.
(AK PARTİ ve CHP sıralarından karşılıklı laf atmalar, gürültüler)
BAŞKAN - Sayın milletvekili, buyurun siz.
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Ek süre istiyorum Sayın Başkan, süremden çalıyorlar çünkü.
BAŞKAN - Lütfen Sayın Milletvekili…





192


Buyurun siz devam edin. AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Sayın Başkan, iki dakikamı çaldılar.
BAŞKAN- Ben kesmedim ki sizin sözünüzü Sayın Milletvekili, ne yapayım? Karşılıklı laf atmalar…
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Ama müdahale etmediniz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Durduramıyorum.
Buyurun siz devam edin.
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Aslında, değerli milletvekilleri, bir ilk daha yaşanıyor. Burada ilk kez madde sezaryenle ilgili bir madde. İlk kez söylem ve eylem birliği içerisinde olduğunuzu görüyoruz. Kadın erkek eşitliğine inanmayan zihniyet şimdi de kadın üzerinden siyaset yaparak vücut buluyor.
(AK PARTİ ve CHP sıralarından karşılıklı laf atmalar, gürültüler)
BÜLENT TURAN (İstanbul) - Hâlâ önergeden bahsetmiyor!
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Sayın Başkan, bu ortamda konuşabilmek imkânsız. (AK PARTİ sıralarından "Salonu tahrik etmeseydin." sesleri)
BAŞKAN - Siz Genel Kurula hitap edin Sayın Milletvekili.
AYLİN NAZLIAKA (Devamla) - Ben salonu uyandırdım, salonu uyandırdım sadece, uyamasaydınız. (CHP sıralarından alkışlar)
Değerli milletvekilleri, dilinden ileri demokrasiyi, eşitliği, özgürlüğü düşürmeyen AKP İktidarı, ilk kez, dediğim gibi, eylem ve söylem birlikteliği içerisinde davranmıştır. Kadın erkek eşitliğine inanmayan zihniyet, şimdi de kadının bedeni üzerinden siyaset yapmaktadır. İşte bu zihniyettir ki kadının elinden karar verme hakkını… (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Lütfen sayın milletvekilleri…
Teşekkür ediyorum Sayın Nazlıaka.
Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler…
Önerge kabul edilmemiştir.
Diğer önergeyi okutuyorum:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 301 Sıra sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Tasarısının 24. Maddesinde yer alan 663 sayılı Kanun Hükmünde kararnamenin geçici 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümlenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.
"Ancak; Daire başkanları, İl Sağlık Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü. Hastane Müdürü ve Müdür Yardımcısı, Doktor, Biyolog, Kimyager vb. kadrolarında bulunmakta iken araştırmacı kadrosuna atanmış sayılanlardan, aylık, ek gösterge her türlü zam ve tazminatlar, özel hizmet tazminatı, ek ödeme, performansa dayalı döner sermaye ödemesi, fazla çalışma ücreti ve benzeri adlar altında yapılan her türlü ödemelerini yapılacak artışlarla birlikte almaya devam ederler."
Cemalettin Şimşek (Samsun) ve arkadaşları
BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANI CEVDET ERDÖL (Ankara) - Katılmıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?
SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Katılmıyoruz efendim.
BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyorum:
Gerekçe:
Bu kadroda bulunanların kazanılmış statülerinde ve bu statüye bağlı olan mali ve özlük haklarında kayıplara neden olmaktadır. Anayasa'nın 128 inci maddesi uyarınca, memurların ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ve diğer özlük işleri kanunla düzenlenir. Yasama organı bu bağlamda kanunla düzenleme yaparken, Anayasa'nın 11 inci maddesi gereğince, anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır. Özlük haklarında Anayasanın 128 ve 11. maddelerine aykırı şekilde 633 sayılı kanun Hükmünde Kararnameyle düzenleme yapılmıştır. Anayasa Mahkemesinin kararlarında kazanılmış hak; "kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak" olarak tanımlanmıştır. Danıştay içtihatlarına bakıldığında ise, Danıştay kazanılmış hakkı; "Eski kanun yürürlükte iken kesin bir surette kazanılan yani hukukça korunmakta bulunan ve bir iddia haline gelen haklar" olarak tanımlamıştır. Kişilerin hukuk düzenine güvenerek elde ettikleri hakların sonradan çıkarılacak yasal düzenlemelerle ihlal edilmemesi bu ilkenin gereğidir.





193


(CHP sıralarından bir grup milletvekili ayağa kalktı)
AYTUĞ ATICI (Mersin) - Yoklama istiyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunacağım, ancak yoklama talebi var. Yoklama talebinde bulunan sayın milletvekilleri lütfen ayağa kalkar mısınız? (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
Sayın milletvekilleri, lütfen… Tüzük'teki olan bir haklarını kullanıyorlar, herhâlde size de soracak değiller yani. Yapmayın bunu ya…
Sayın Tarhan, Sayın Çelebi, Sayın Atıcı, Sayın Acar, Sayın Bulut, Sayın Ediboğlu, Sayın Özel, Sayın Baydar, Sayın Moroğlu, Sayın Yılmaz, Sayın Kurt, Sayın Nazlıaka, Sayın Aslanoğlu, Sayın Erdoğdu, Sayın Korutürk, Sayın Yüceer, Sayın Kaleli, Sayın Koç, Sayın Özkoç, Sayın Kalkavan.
Bir dakika süre veriyorum.
(Elektronik cihazla yoklama yapıldı)
BAŞKAN - Sayın milletvekilleri, toplantı yeter sayısı vardır.
.- Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı ve Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl'ün; Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Raporu (1/637, 2/700) (S. Sayısı: 301)-----(Devam)
BAŞKAN - Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Önerge kabul edilmemiştir.
Maddeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Madde kabul edilmiştir.

9 comments

araştırmacı
4 Temmuz 2012 12:14

teşkilat kanununda yapılması istenilen araştırmacıların mali ve sosyal hak kayıplarını ortadan kaldıracak değişiklik önerilerine komisyon ve bakanın verdiği cevaplar aşağıdadır.dostunuzu ve başınıza gelenlerin sorumluları kim anlayın artık
"BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?

SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANI CEVDET ERDÖL (Ankara) - Katılmıyoruz Sayın Başkan.

BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?

SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Katılmıyoruz efendim."

Adsız
4 Temmuz 2012 12:25

sevgili Arkadaşlar
Çağrınızı Memurlar netteki
Foruma taşıdım .
İnşaallah Bu Mübarek gecenin kutsiyeti vesilesi ile
Tüm Araştırmacıların Kurtuluşu gercekleşir.
saygılarımla
ahmet.arastirmaci@gmail.com

Adsız
4 Temmuz 2012 13:02

Arkadaşlar hepinizin Berat Kandilini kutluyorum.Bizleri mağdur ve mazlum durumuna dürüşürenleri ALLAH'a havale ediyorum.İlahi adalet mutlaka tecelli edecektir.Temennim haksızlığın Anayasa mahkemesinden dönmesidir,inşaallah'da öyle olur.Torba yasada önerğe verip hakkımızı arayan tüm milletvekillerine sonsuz teşekkürler.

Adsız
4 Temmuz 2012 13:58

ömer diyorki
Bu işin Tek düzelme biçimi Dernek kurmak ve Toplu Mücadele etmekkkkkk,
Başka yol yokkkk......

Adsız
4 Temmuz 2012 16:34

DEgerli sağlık araştırmacıları birazcık bal sürdüler ağzımıza hayırlı olsun. ama başkada bir şey vermezler çünkü bizler artık gözden çıkarılmışız çöpe atılmışız ya mücadele edecegiz yada çekip gidecegiz.

Adsız
9 Temmuz 2012 14:37

Anayasa mahkemesi bizimle ilğili konuyu ne zaman görüşecek,bilğisi olan varmı arkadaşlar.

ahmet aycan
11 Temmuz 2012 14:56

Araştımacı arkadaşlar...Bir coğunuz işi Allaha havele edip işin kolaycılığına kaçmış.Oh ne güzel, bunun için ne mücadele verdin desek kocaman bir sıfır.Devlet erkini elinde bulunduranlar yasayı keyfi kullanabilir,yasa cıkarabilir peki bunlar anayasa ve diğer kanunlara ters düşüyorsa her birimizin dava acması gerekmez mi? Gerekirde o bi coğunuz işin kolaycılığına kacıp Allaha havele ediyor ya yuh olsun onlara.Hepsi hala daha aman calıştığımız bakanlıkla ters düşmiyelim korkusunda.Ulan adam senin ekmeğini elinden almış hala daha korkuyorsunuz.Sonrada birileri davalar acıp bu hakkı kazanırsa,aynı korkaklar en önde hakkımızı söke söke aldık diyecekler.Oysaki yapılması gereken,magdur olan herkesin konuyu bölge idare mahkemeleri kanalıyla Anayasa mahkemesine taşıyıp Davalar yığınları ile mahkelerin dikkati ve siyasilerin dikkati cekilse fenamı olur.Arkadaşlar diğer bireysel arkadaşlar gibi bende konuyu anayasa mahkemesine kaldırdım hadi hayırlısı.Bölge idare mahkemesi temyiz yolu açık olmak üzere davayı redteddi.Ama yılmak yok Danıştay kanalıyla Anayasa mahkemesine gidiyorum.o da

olmassa insan hakları mahkemesine

Adsız
12 Ekim 2012 15:00

araştırmacıların mağduriyetlerini gidermek amacıyla verilen önergeye destek veren milletin gerçek vekillerine sonsuz teşekkürlerimi sunarken rte nin dalkavuklarını allaha havale ediyorum.umarım bunun acısı çocuklarınızdan çıkar.

17 Nisan 2013 21:19

umarım sağlık
konusunda her şey çok daha güzel olacak.

Yorum Gönder