30 Kasım 2011 Çarşamba

YENİ DEVRİN "ARAŞTIRMACI" MAĞDURLARI !!!


            6/4/2011 tarihli ve 6223 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak, Bakanlar Kurulu’nca çıkarılan Kanun Hükmünde kararnameler ile Müdür ve Müdür yardımcısı ünvanı ile kamuda çalışanlar Araştırmacı kadrolarına atanırken, En son aldıkları maaşları dondurularak atandıkları Araştırmacı kadrosunun maaşı dengeleninceye kadar zamlardan mahrum bırakılmıştır.
            Ancak;
            Kamuoyunda YAŞ mağdurları olarak bilinen ve YAŞ kararları ile ordudan atılanların istekleri halinde Kamuda araştırmacı olarak çalışmalarına imkan veren 6191 sayılı kanunda, bu madde hükümlerine göre Araştırmacı olarak atananlar için “bu madde uyarınca ihdas edilen araştırmacı kadrosuna kurumlarınca atanırlar ve bunlara statüsüne göre bu Kanun hükümleri uyarınca karargâhta görevli emsali sınıf, rütbe ve kıdemdeki subay veya astsubaya ödenmekte olan aylık ve diğer mali haklar (tayın bedeli ve fiilen çalışma karşılığı yapılan ödemeler hariç) ödenir. Aylıklar, emsalleri esas alınarak her yıl kademe ilerlemesi, her üç yılda bir derece yükselmesi işlemine tabi tutulur.” Hükmü ihdas olmuştur.
            Yani, Onlar her ne kadar Araştırmacı kadrosuna atanmış olsa dahi Karargahta görevli olsala idiler alacakları maaşı aynen almaya devam edilecektir.
            Bu konuda Kanun koyucu yıllardır süren bir mağduriyetin önüne geçerek olması gereken düzenlemeyi yapmıştır.
            Maalesef;
            Bilindiği üzere son çıkan KHK’lerdeki amir hüküm olan “Birinci fıkra uyarınca atanan veya atanmış sayılan personelin yeni kadrolarına atandıkları veya atanmış sayıldıkları tarih itibarıyla eski kadrolarına ilişkin olarak en son ayda sözleşme ücreti, aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve performansa bağlı döner sermaye ek ödemesi hariç) toplam net tutarının (Bu tutar sabit bir değer olarak esas alınır.); yeni atandıkları veya atanmış sayıldıkları kadrolara ait aylık, ek gösterge, ikramiye (bir aya isabet eden net tutarı), her türlü zam ve tazminatları, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı, ek ücret, ek ödeme ve benzeri adlarla yapılan her türlü ödemelerin (ilgili mevzuatı uyarınca fiili çalışmaya bağlı fazla mesai ücreti ve performansa bağlı döner sermaye ek ödemesi hariç) toplam net tutarından fazla olması halinde aradaki fark tutarı, herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın fark kapanıncaya kadar ayrıca tazminat olarak ödenir.” Maddesi ile Aynı Kanun Koyucunun vermiş olduğu yetkiye dayanılarak çıkarılan KHK’ler ile Araştırmacı kadrosuna atananlar ise bu sefer mağdur edilmişlerdir.
            Ümidimiz;
            KHK çıkarma yetkisinin sona ermiş olması nedeniyle Kanun Koyucunun (TBMM), vermiş olduğu yetkiyle yapılan mağduriyeti düzeltici yasal düzenlemeleri en kısa zamanda yerine getirmesidir.

6 comments

1 Aralık 2011 11:30

Ek ödemede unutulan, hata yapılan unvanlar için 666 sayılı KHK da Madde 2 nin "GEÇİCİ MADDE 20- 15/1/2012 tarihine kadar, ek 9 uncu madde kapsamında bulunanlardan ekli (I) sayılı Cetvelde yer almayanları anılan Cetvelin ilgili sıralarına eklemeye, ilgili kurumun önerisi ve Maliye Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkilidir." demektedir yine "GEÇİCİ MADDE 21- Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici maddelerinin uygulamasına ilişkin olarak ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve uygulamayı yönlendirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.” denilmektedir.

Dolayısıyla araştırmacılara eksik ödenen ve mağdur duruma düşüren uygulama 15 Ocak'a kadar düzeltilebilir. Bunun için şahsen ilgili KHK çalışmasında bulunan yetkililerle görüşme yaptım, düzeltilme imkanı var yalnız idarenin rıza gösterip araştırmacılar için girişimde bulunması gerekmektedir. Memurlar nette birkaç arkadaşın gerek sendika ve gerekse milletvekilleri aracılığı ile girişimde bulunduğunu duydum. Yeterli olurmu bilemiyorum ama Kurum bazında yetkilileri harekete geçirip Maliye bakanlığı ile bu sorunu çözdürme yolları aranmalıdır. Yine iş kurumlardaki araştırmacı arkadaşların şahsi girişimlerine kalmaktadır. Ayrıca Ocak ayı içerisinde yan ödeme Kararnamesi hazırlık çalışmaları maliye bakanlığınca yapılmaktadır. Özel Hizmet Tazminatı içinde ayrıca bir girişimde bulunulması gerekiyor.

Adsız
8 Aralık 2011 12:35

Bu konuyla ilgili dava açılamaz mı?

Bu konu ile dava açılamaz mı değil? Kesin açılması gerekir. her bir mağdurun bireysel dava açmaları gerekmektedir. Sendika üyesi olanlar sendikaları aracılığı ile de açabilirler.
Hatta dava açan arkadaşlar dava dilekçelerini gönderirlerse paylaşırız. daha çok kişinin dava açabilmesini de bu suretle sağlamış oluruz diye düşünüyorum.

Adsız
2 Ocak 2012 18:35

60 günlük süreyi geçirdim dava etme şansım varmıgerçekten mağdurum ne yapabilirim

Adsız
6 Temmuz 2012 10:47

6191 araştırmacıları, görev yaptıkları kadrolarının kapanmasından ötürü değil, haksız suçlamalara uğrayarak madur edildikleri hakları iade edilmeye çalışılmaktadır. Diğer araştırmacı grubunda olanların kadroları ya özelleştirildi yada kapandı. Bu mağdruriyetlerinden ötürü devlet kendilerine bu imkanı sağlamıştır. Bu noktanın ayırt edilmesi.

@Adsız6191 Araştırmacılarının Mağduriyetlerini biliyoruz ve onlara yapılmış olan geçmiş dönemdeki haksızları kabul ediyoruz. Ancak Yazı konusunda dile getirilen, Bir mağduriyet giderilirken, mazlumun yanında yer alırken başka mağdurlar yaratılmasına bir itirazdır. Yeni araştırmacıların kadrolarının kaldırılmış olması maaşlarının dondurulmasını gerektirmez. Şahşa bağlı kadrolar yada araştırmacı öncesi, 6191 de olduğu gibi, almış oldukları maaşları aynen almlarının sağlanması gönüllerde yaralar açılmasına engel olacaktır düşüncesindeyiz

Yorum Gönder