28 Kasım 2011 Pazartesi

KAMUDA EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET KARARNAMESİ VE ÖZEL HİZMET TAZMİNATLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME



Kamuda eşit işe eşit ücret uygulamasını öngören 02.11.2011 Tarihli mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname (KHK/666) ile Kamuda aynı ünvanda olan kişiler içim ek ödemelerde düzenlemeye gidilmiştir.
Bu düzenleme ile KHK ile 375 sayılı KHK’ye eklenen Ek Madde 9 ile belirlenen I sayılı cetvel ile ek ödeme oranları yeniden belirlenmiştir.

Söz konusu cetvelin A-1 maddesini (k) sırasında kamuda çalışan tüm araştırmacılar için;
1-2. Dereceden aylık alanlar için; 115
3-4. Dereceden aylık alanlar için; 110
Diğer derecelerden aylık alanlar için; 100
Ek ödeme oranı belirlenerek, kamuda çalışan tüm araştırmacıların ek ödemeleri kamuda eşit işe eşit ücret politikasına uygun hale getirilmiştir.

 ANCAK;
 Devlet memurlarının maaşlarının en önemli kalemi olan ve nerdeyse maaşı belirleyici temel unsur olan Özel Hizmet Tazminatlarında her hangi bir düzenleme yapılmamıştır.
05 Mayıs 2006 Tarihli ve 26159 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2006/10344 sayılı Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Bakanlar Kurulu Kararının Eki olan II Sayılı cetvelde Başbakanlık Merkez Teşkilatında çalışan Araştırmacılar için;
1.Dereceden Maaş alanlar için; %125
2. Dereceden Maaş alanlar için ; % 100
3. Dereceden Maaş alanlar için; % 80
4. Dereceden Maaş alanlar için; % 68 Oranında Özel Hizmet Tazminatı Ödeneceği Hüküm Altına Alınmış olduğu halde, Araştırmacı olup Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan Araştırmacılar için ise;
1-4. Dereceden maaş almakta olan araştırmacı kadroları için; %60
Oranında Özel Hizmet Tazminatı oranı belirlenmiştir.


TALEBİMİZ;

666 SAYILI KHK İLE GETİRİLEN EK ÖDEME ORANLARINDAKİ EŞİTLİĞİN, KAMUDA ÇALIŞAN TÜM ARAŞTIRMACILAR İÇİN AYNI ÖZEL HİZMET TAZMİNATI ORANININ BELİRLENECEĞİ YENİ BİR BAKANLAR KURULU KARARIDIR.

Özel Hizmet tazminatı oranlarında yapılacak düzenleme ile Tüm Araştırmacıların Ek 9 da olduğu şekilde aynı özel hizmet tazminat cetveli grubunda toplanarak devam eden bu eşitsizliğin sonlandırılması tüm araştırmacıları memnun edecek bir çalışma olacaktır.