KADROLAŞMA VE YOLSUZLUK İDDİALARININ ARAŞTIRILMASI İSTENDİ
Sağlık Bakanlığı bünyesinde kadrolaşma, yolsuzluk ve yanlış yönetim sonucu atıl durumdaki sağlık kurumlarının varlığı iddiaları ile yapılan ihalelerin araştırılması ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için önerge verildi.
Milletvekili Sezgin TANRIKULU ve Milletvekili arkadaşları tarafından Meclis Başkanlığına verilen önerge ile konuya ilişkin Meclis Araştırması açılması istenirken, Önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
“Dışkapı Yıldırım Beyazıt Hastanesine bağlı İskitler Ek Binası aslında otopark olarak yapılmış olup bu binada sağlık çalışanları 1 ay içinde 3 kez dumana boğularak hizmet vermeye çalışmaktadırlar. 1 ay içinde üç yangın çıkmıştır. Bir yıldır sağlık hizmeti verilmeye çalışılan bu binanın çok ciddi olan alt yapı sorunları devam etmektedir. Bina sahipleri ile Sağlık Bakanlığı arasında devam eden davadan dolayı hastanede alt yapı çalışmaları yapılamamaktadır. Son olarak 25 Eylül tarihinde çıkan yangında 55 hasta ambulanslarla başka hastanelere gönderilirken, 8 hasta da kendi imkanları ile evlerine gitmiştir. İskitlerdeki can güvenliği olmayan bu ek binada hastalar şifa bulmaya çalışmaktadırlar.
İskitlerde bu binada vatandaş sağlık bulmaya Çalışırken, bir yıldır kapalı duran, daha 15 yıllık bir hastane, 400 yataklı Etlik İhtisas Hastanesi sokak köpeklerine terkedilmiş, bomboş yıkılmayı beklemektedir. Başbakanının bir süredir rüyam diye anlattığı “Şehir hastaneleri” düşüncesi Ankaralılar için bir kabusa dönüşmüştür. Yapılması gereken çok açıktır.
Sağlık Bakanlığında kadrolaşma akraba, hamili yakını, hemşericilik ve diğer etmenlerle birlikte hızla artmaktadır. Türkiye’nin en büyük hastaneleri içindeki Ankara’nın 16 hastanesinin başında bulunan Ankara 1. Bölge Genel Sekreterinin üç şirkette ortaklığı bulunduğu iddiaları mevcuttur. Üç Şirkette ise yöneticilik yaptığı ve bu Şirketlerin içinde sağlık alanında faaliyet yürütenler olduğu yine iddialar arasındadır. Bir diğer akraba kadrosu örneği ise mevcut Sağlık Bakanlığı müsteşarının akrabası olan bir başka doktordur. Müsteşarın akrabası olan bu doktor, Müsteşar Ankara Atatürk Hastanesi’nde başhekimlik yaptığı sırada, hastanede başhekim yardımcılığı görevine getirilmiş, ardından kendisi Müsteşarlık görevine gelince de akrabası olan doktor Hudut Sahilleri Genel Müdürü yapılmıştır.
Bağımsız ve yıllık bütçesi 150 milyon civarında olan Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nde usulsüzlükler yaşandığı uzun zamandır gündemdedir. Özel bütçeli bir kurum olan Türkiye Hudut Sahilleri Genel Müdürlüğü görevinden Temmuz 2013’te alınan doktorun dönemine ilişkin iddiaların belgelerinin de olduğu iddia edilmektedir. Başta bu doktor olmak üzere, Türkiye Hudut Sahilleri Genel Müdürlüğü bürokratları hakkında soruşturmalar yürütülmekte ancak şu ana kadar bu soruşturmalar bir türlü sonuca bağlanamamıştır.
Meslek kuruluşlarının da dikkat çektiği Sağlık Bakanlığında yaşanan kadrolaşma, yolsuzluklar, yanlış yönetimler, açılan soruşturmaların neticelendirilememesi sağlık hakkının kötüye kullanımıdır. Bu amaçla Sağlık Bakanlığında yaşanan sorunların ve sorumluların belirlenip gereğinin yapılması elzemdir.”