Bilindiği üzere son günlerde 657 sayılı Kanunda değişiklik yapılacağı sık sık gündeme gelmektedir. Sayın Bakan'ın Sendika Temsilcileri ile yaptığı görüşmelerde üzerinde uzlaşılan bazı maddeler basına yansıdı.
Aşağıda verilen haber örneğinde olduğu üzere yine Her zaman ki gibi ARAŞTIRMACILAR'ın adı yok...
Aşağıda verilen haber örneğinde olduğu üzere yine Her zaman ki gibi ARAŞTIRMACILAR'ın adı yok...
Sivil Toplum Kuruluşlarımız; ADYED başta olmak üzere Sendikalarımıza duyurulur..
Belki kulaklarına kar suyu kaçar da uyanırlar..
"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Bakan Faruk Çelik 'in başkanlığını düzenlenen toplantıya Memur -Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in yanı sıra kamuda yetkili sendikaların genel başkanları da katıldı.
-Memurun izni iş günü üzerinden hesaplanacak-
Bakanlık yetkililerinden alınan bilgiye göre, toplantıda, geçen yıl memur sendikalarıyla hükümet arasında imzalanan toplu sözleşmenin ardından Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda görüşülmesi öngörülen 161 madde gündeme geldi.
Bakan Çelik, söz konusu 161 maddeden kanun değişikliği gerektiren 13'ünü içeren düzenlemeyi Başbakanlık'a gönderdikleri bilgisini verdi.
Buna göre, yapılacak yasal düzenlemelerden bazıları şunlar:
''-2005'ten sonra göreve başlayan memurlara bir derece verilecek.
-Memurların izinleri iş günü esasına göre hesaplanacak.
-Nöbetçi memur uygulaması kaldırılacak.
-399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'ye tabi sözleşmeli personel, memurlarla aynı izin hakkına sahip olacak.
-Disiplin cezaları affedilecek.
-Kadın memurlara hamilelikleri başladığından itibaren ve analık izni bitiminin ardından bir yıl süreyle gece nöbeti verilemeyecek.
-Aday memurlardan adaylık süresi içinde devlet memurluğundan çıkartılmasını gerektiren cezalar dışında disiplin cezası alanların devlet memurluğuyla ilişiği kesilmeyecek.''
-Rotasyon yerine özendirici uygulama-
Bakan Çelik, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda yapılması planlanan değişikliklere ilişkin de bilgi verdi.
Memurlara rotasyon uygulanmasını sosyal taraflarla görüşmek istediklerini belirten Çelik, yöntemin nasıl olacağı ve düzenlemenin herkesi mi yoksa belli meslekleri mi kapsayacağı konusunda sendikalardan görüşlerini istedi. Sendika temsilcileri de rotasyon yerine özendirici uygulamalar getirilmesi önerisinde bulundu.
-Üst düzey yöneticiler-
Müsteşar ve genel müdürlerin hükümetle gelip hükümetle gitmesi konusu da toplantıda tartışıldı. Bakan Çelik, bakanlıklarda görevli müsteşar ve genel müdürlerin 4 yıl, belediyelerdeki genel müdürlerin ise 5 yıl görev yapmaları konusunda çalışma yaptıklarını belirtti. Buna bazı sendikacılar itiraz ederek böyle bir düzenlemenin ''devletin memuru yerine hükümetin memuru'' kavramını getireceğini savundu.
Uzman yardımcılarının uzmanlığa geçiş için öngörülen 3 yıllık sürenin 2 yıla indirilmesi, uzmanlık için aranan şartların da kolaylaştırılması gündeme geldi.
Sendikalar, özellikle yabancı dil koşulunun her uzman için aranmasına gerek olmadığını savundu.
-Disiplin cezaları-
Bakan Çelik, daire başkanı, genel müdür ve diğer üst düzey yöneticilerin atanabilmesi için gereken memuriyet süresinin 10-12 yıldan daha aşağıya çekmeyi istediklerini ifade etti.
Disiplin cezalarına ilişkin düzenleme konusunda da Çelik, disiplin cezalarının sayısının azaltılmasını ve ''kınama, uyarı cezalarının kaldırılması''na ilişkin çalışma yaptıklarını bildirdi.
Sendikalar, uyarı ve kınama cezasının kaldırılmaması gerektiği yönünde görüş bildirdi.
-Sözleşmelilerin kadroya alınması-
Sendika temsilcileri, tüm sözleşmeli personelin kadroya alınması konusundaki taleplerini toplantıda da tekrarladı.
Sendikalardan hangi sözleşmelerin ne şekilde kadroya alınacağına ilişkin bir çalışma yaparak bakanlığa iletmesini isteyen Çelik, Kamu Personeli Danışma Kurulu'nun haftaya tekrar toplanacağını söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, sosyal taraflardan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na ilişkin yaptıkları çalışmalar hakkında görüşlerinin yanı sıra önerilerini bildirmelerini istedi."
4 comments
khk'ye dayandırılarak araştırmacı olarak atanan sağlık bakanlığında görev yapan bazı ünvanlı yöneticilerin mağduriyetlerine yönelik mhp milletvekillerinin meclis başkanlığına vermiş oldukları kanun teklifi bence çok eksik olmuştur. mağduriyet khk'ye dayalı yeni kurulan tüm bakanlıklarda olmuştur. Bu nedenle araştırmacı kadrosuna atananların tamamını içermelidir.
MHP millet vekilleri Mehmet ÇANDIR ve Ali ÖZ ün verdiği,araştırmacılarla ilgili teklif çok güzel, iki milletvekilinede çok teşekür ederiz,ancak bu teklif tüm araştırmacılarıda kapsaması gerekir ,AKP millet vekilleride destek vermesi lazım,araştır.Mehmet ÖZENÇ
O metinden bir şeyin çıkması imkansız.
Daha basit araştırmacıların maaşlarını şube müdürününkine eşitlenecek hepsi bu....ers
Sevgili arkadaşlar;
Ben bundan yaklaşık 3 yıl önce memurlar nette
araştırmacılar ile ilgili formu başlatan özelleştirme nedeniyle Araştırmacı olmuş arkadaşınızım .
Adyed kurulunca üye oldum , sebebi; Tüm 4046 ile (özelleştirme neticesi araştırmacı olanlar) , 657sayılı kanun gereği Araştırmacı olanlar , KHK ile Araştırmacı olanlar hepimiz Bir çatı altında toplanmalıyız diye düşünüyorum. Bana göre buda yeni kurulan Adyed tir.
Ayrıca bu blogun yöneticilerinide tebrik ediyorum bu zamana kadar ARAŞTIRMACILARIN gündemde kalmasına yardımcı oldular, şimdi bir olma zamanı ve Hepimiz Adyed te birleşerek orayı güçlendirip sesimizi daha gür duyulmasını ve özellikle TÜM ARAŞTIRMACILARIN SORUNLARINA MERHEM OLACAK ortak çözüm ün tesip edilmesini ve bunun Hükümetimize sunulmasını sağlamalıyız.
ahmet.arastirmaci@gmail.com