28 Kasım 2013 Perşembe

SAĞLIK ARAŞTIRMACILARININ MALİ HAKLARINDA İYİLEŞTİRME

2 Yorum. Okumak veYorum Yapmak İçin Tıklayınız

8. maddesi ile 663 mağduru  Araştırmacıların mali haklarında iyileştirme sağlayan, Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı üzerinde TBMM sağlık komisyonu raporunu verdi. 


MADDE 8- 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 13- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnameye göre araştırmacı kadrolarına atanmış sayılanlara, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bu kadrolara atanmadan önceki
kadrolarına ait mali haklar, bu kadroda kaldıkları sürece ödenir. Ancak bunların döner sermaye ek ödemeleri, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 9 uncu maddesinde önceki kadroları için belirlenen ek ödeme miktarı kadar ödenir.”


TBMM başkanlığına verilen komisyon raporu ve tasarının son şekline ulaşmak için;
TIKLAYINIZ

6 Kasım 2013 Çarşamba

Araştırmacıların sorununu sağlıkçılar net cözüyor(muş)

18 Yorum. Okumak veYorum Yapmak İçin Tıklayınız
Tüm Araştırmacı arkadaşların da bildiği üzere kamu oyunda tam gün yasası olarak bilinen ve 663 sayılı KHK ve Bazı kanunlarda değişiklik öneren torba yasa tasarısı Bakanlar Kurulunun imzası ile Meclis başkanlığına sunulmuştu. Geçen hafta içinde görüşülmesi gereken tasarı sadece tam gün düzenlemesi ile ilgili teknik bir sorun nedeni ile genel kuruldan çekilerek Komisyona tekrar havale edilmiştir.

Söz konusu tasarı nedeniyle Araştırmacılar lehine yine umut balonları uçurulmaya başlamıştır. Denize düşen yılana sarılır hesabı tüm mağdur arkadaşlarımızda umutlanmıştır. Umut fakirin ekmeğidir ancak umut çaba olmazsa alsa gerçekleşmeyecek kaf dağının arkasındaki rüyadır.

Durduk yerde  kötümser olmaya ne gerek vardı diyenler olabilir. Umut besleyerek boş oturmamak için bazı konuların hatırlanmasıdna fayda var diye düşünüyorum.

1. Sayın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun göreve gelmesi ile birlikte Eski Bakan Döneminde mağdur edilen Sağlık çalışanlarının gönüllerinin alınacağı yönünde bir intiba herekse hakim oldu. Tüm sağlık çalışanları ile birlikte Araştırmacılarda en azından maddi yönden uğradıkları haksızlıkların telafi edileceği yönünde büyük ümitler beslemeye başladılar. Ancak gecen dönemde hazırlanmaya çalışılan ve yetiştirilemeyen tam gün yasa tasarısındaAraştırmacılar ile ilgili tek bir cümle yer almadı. (bknz: Bakanlar kurulu imzalı tasarı) Bu Tasarıda Sayın Bakanın da imzası olduğunu unutmayınız.

2.  Sağlık Araştırmacılarının Kara gün oalrak belirlendiği 2 Kaım günü için Adyed tarafından Sağlık Bakanlığı önünde eylem çağrısı yapılmış. ancak daha sonra sayfalarında yapılan bir duyuru ile "663 Sayılı K.H.K. gereği Araştırmacı kadrosuna atanan; İl Sağlk Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü, Hastane Müdürü ve Hastane Müdür Yardımcılarının mali haklarındaki kayıplarının iyileştirilmesi amacıyla T.B.M.Meclisinde yürütülen çalışmaların olumlu yönde seyretmesi nedeniyle, 02 Kasım 2013 tarihinde Sağlık Bakanlığı önünde Derneğimiz aracılığıyla yapılması düşünülen etkinliklerin, şimdilik kaydı ile ileri bir tarihe ertelenmesinin tüm grup için hayırlı olacağı kanısına varılmıştır." denilerek Ankara'ya gelinmemesini istemişlerdir.
Peki eylem neden iptal edilmiştir? Bakanlar Kurulunda imzalı tasarıda yer almayan söylentiye dayalı bir duyumla sadece..

3. En son da sağlıkçıalr.net sitesinin başlığa taşıdığımız haberi. Ne diyor haberde özetle "Saglikcilar.Net olarak yapmakta olduğumuz haberlerin aynı zamanda takipçisi olmaya da devam etmekteyiz. Gerek Meclis gerekse Sağlık Bakanlığı nezdinde yapmış olduğumuz bilgilendirmeler sonucu Torba kanun Taslağında araştırmacılar ile ilgili yer almayan düzenleme taslak TBMM’de görüşülürken verilecek olan öneri ile düzenlenecek. Haber kaynaklarından edindiğimiz öneri taslağına göre araştırmacı unvanları aynen devam edecek maaşlarda artışa gidilecek. Araştırmacı kadrosuna atanmadan önce hangi unvanda görev yapıyor ise o unvanda şu an görev yapan kadar maaş alacak. İl sağlık müdür yardımcısı olarak görev yapmakta iken araştırmacı olan şuan il sağlık müdür yardımcısı olarak görev yapan kadar maaş ve özlük haklarından aynen yararlanacak.
Şuan araştırmacı olanların en büyük talebi ellerinden alınan özlük haklarının iadesi. 
Ama burda sanki yine bir aldatmaca, bir kandırmaca, o değilse bile bir saflık var gibi sanki. tasarıda olmayan bir hükmün öneri ile tasarıya sokulacağı ve kanunlaşacağı müjdesini taşıyan haber dalga dalga umut ekse de sonunda inşallah umut kırıklığına yol açmaz.

Bu kısa özeti özelikle hatırlattıktan sonra tarihin çok eski ve çok tozlu olmayan sayfalarını yeniden hatırlamakta fayda var.

Bir önceki yasama döneminin son gününde de yine 663 ile ilgili bir değişiklik mecliste görüşülüyordu. O zaman yine Araştırmacılar çok umutlanmıştı. 663 değişikliğe uğruyordu. ve yine bir öneri ile araştırmacıların durumunun düzeltilmesi istenmişti.
Sayın Milletvekilleri ; Cemalettin Şimşek Alim Işık Sümer Oral,Ruhsar Demirel Mehmet Erdoğan Nevzat Korkmaz, Aytuğ Atıcı, Dr. Candan Yüceer Süleyman Çelebi, Kadir Gökmen Öğüt Aytun Çıray Özgür Özel,Aylin Nazlıaka ve Nurettin Demir tarafından verilen öneri ile ilgili olarak meclis tutanaklarına yansıyan görüşme:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 301 Sıra sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair Kanun Tasarısının 24. Maddesinde yer alan 663 sayılı Kanun Hükmünde kararnamenin geçici 4 üncü maddesinin dördüncü fıkrasına birinci cümleden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümlenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.
"Ancak; Daire başkanları, İl Sağlık Müdür Yardımcısı, Şube Müdürü. Hastane Müdürü ve Müdür Yardımcısı, Doktor, Biyolog, Kimyager vb. kadrolarında bulunmakta iken araştırmacı kadrosuna atanmış sayılanlardan, aylık, ek gösterge her türlü zam ve tazminatlar, özel hizmet tazminatı, ek ödeme, performansa dayalı döner sermaye ödemesi, fazla çalışma ücreti ve benzeri adlar altında yapılan her türlü ödemelerini yapılacak artışlarla birlikte almaya devam ederler."Cemalettin Şimşek (Samsun) ve arkadaşları
BAŞKAN - Komisyon önergeye katılıyor mu?
SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU BAŞKANI CEVDET ERDÖL (Ankara) - Katılmıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?
SAĞLIK BAKANI RECEP AKDAĞ (Erzurum) - Katılmıyoruz efendim."

Söz konusu tarihte konu ile ilgili yapmış olduğumuz haberin tam metnini okumak için TIKLAYINIZ.

BÜTÜN BUNLARI NEDEN Mİ YAZDIK?
ELBETTE ÜMİTLİ OLACAĞIZ. ANCAK BİR SÖYLENTİ İLE BİR ÖNERİ İLE DURUMLARIMIZ DÜZELECEK DİYE BEKLEMEMELİYİZ.

EYLEM İSE EYLEM,
FAX TELEFON İSE FAX TELEFON,
SİYASİLERLE GÖRÜŞME İSE EVET GÖRÜŞME
ELİMİZDEN GELENİ YAPALIM
SESSİZİCE OTURUP BEKLEMEYELİM..

Bu süreçte Araştırmacıları bir araya toplayan ADYED yönetimine ve konuyu gündemde tutan saglikcilar.net sitesine teşekkür ediyoruz. 

Yetkili ama duyarsız sendikalarımıza da sizde çalıyı arkadan dolanmayı bırakın desteğinizi en azından kamu oyu gündeminde tutun demek istiyoruz...

0 Yorum. Okumak veYorum Yapmak İçin Tıklayınız


Araştırmacıların Sorununu


Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan il sağlık müdür yardımcısı, şube müdürü, hastane müdür ve müdür yardımcılarının araştırmacı kadrosuna atanarak mağdur edilişlerinin sene-i devriyesi (2. yılı). 633 sayılı KHK 02/11/2011 gecesinin son dakikalarında Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanarak sağlık sistemini tekrar parçalı hale getirmiş binlerce insanı bir gece vakti mağdur etmiştir. Araştırmacı olarak atanan Sağlıkta Dönüşümün gerçek mimarları bir gece operasyonu ile tavsiye edilmiştir. Önceki bakan Recep Akdağ’ın hangi gerekçelerle insanları mağdur ettin sağlık hizmetini tekrar parçalı bir hale getirdin sorusunu hala cevaplayamadığı cevabını bulamadığı bir soru olarak kalmaya devam etmekte. Akdağ dönemi büroklarınca hazırlanan 663 sayılı KHK annı zamanda Akdağ ve ekibi içinde sonun başlangıcı olmuştur. Kendileri için daha önceden de haber olarak sizlerle paylaşmıştık 3-4 koltuk kapacak şekilde 663 sayılı KHK’yi hazırlamışlar ve koltuklara oturmuşlardır. Mağdur ettikleri araştırmacıların sorunları Akdağ’a defaten değişik kanallarla iletilmiş Akdağ ve bürokratları kimseyi mağdur etmediklerini belirtmişler bunun yanında kendilerini, çocuklarını, gelinlerini, eşlerini, damatlarını, arkadaşlarını ve değişik yapılanmaları ihya etmişlerdir. Kendi iş yerlerinde bırakın ara çaycı olarak çalıştırmaktan kaçınacağı çalıştırdığı zaman batıracağını bildiği kişilere devleti emanet etmiş devlette hiç kamu ve özel tecrübesi olmayan kişilere sözleşme imzalatılmıştır. Bu bürokratlar halen yine aynı mantıkla kanun hazırlıyorlar mevzuat düzenliyorlar
Araştırmacıların mağdur edildiği 02/11/2011 tarihinden beri sürekli olarak gerek bakanlık gerek sendikalar düzeyinde girişimlerde bulunularak gündeme getirilmiş çözüleceği çözdük çözüyoruz diye boş vaatlerle kandırılmaya çalışılmıştır. Yetkili sendika Sağlık-Sen yapmış olduğu her açıklamada sorunu çözeceklerinden bahsetmekte. Toplu sözleşme masasında gündeme getirilmekten imtina edilen bir konu. 2 yıldır yapılan toplu sözleşmelerde hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Diğer taraftan Türkiye Sağlık-Sen yapmış olduğu açıklamalarda sorunu gündeme getirdikleri çözmekte oldukları şeklinde açıklamalar yapmaktalar. Tam Gün yasasında yapılacak olan Torba Kanun Tasarısında araştırmacıların durumu ile ilgili hiçbir kelimenin geçmediğini haber yaparak taslağı yayınlamıştık.
Akdağ’ın bürokratları halen bu konuda direnç göstermekteler. Biz hata yapmadık havasındalar. Edindiğimiz bilgilere göre Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından  Hukuk Müşavirlerine verilen talimat yerine getirilmeyerek Torba kanun taslak metninde araştırmacıların durumu yine yer almadı.
Araştırmacılara Saglikcilar.Net olarak müjde veriyoruz 
Saglikcilar.Net olarak yapmakta olduğumuz haberlerin aynı zamanda takipçisi olmaya da devam etmekteyiz. Gerek Meclis gerekse Sağlık Bakanlığı nezdinde yapmış olduğumuz bilgilendirmeler sonucu Torba kanun Taslağında araştırmacılar ile ilgili yer almayan düzenleme taslak TBMM’de görüşülürken verilecek olan öneri ile düzenlenecek. Haber kaynaklarından edindiğimiz öneri taslağına göre araştırmacı unvanları aynen devam edecek maaşlarda artışa gidilecek. Araştırmacı kadrosuna atanmadan önce hangi unvanda görev yapıyor ise o unvanda şu an görev yapan kadar maaş alacak. İl sağlık müdür yardımcısı olarak görev yapmakta iken araştırmacı olan şuan il sağlık müdür yardımcısı olarak görev yapan kadar maaş ve özlük haklarından aynen yararlanacak. Unvanı araştırmacı olarak devam edecek. Araştırmacılara unvanlarınında iade edilmesi gerekmektedir.
Saglikcilar.Net olarak bunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.